Image
Top
Menu
21 november 2014

Firestarter.

Hiphop Huis Rotterdam organiseerde het evenement Firestarter: een lang weekend inspiratie voor Firestarterhiphop ondernemers. Daar moest ik natuurlijk bij zijn en ik koos voor de zaterdag waarin je in gesprek kon gaan met de experts.

In dit blog licht ik het gesprek met Rob Manga uit omdat hij een mooi voorbeeld is van iemand die met passie en toewijding zijn vak uitvoert. Door zijn visie op vakmanschap houdt hij het gedachtegoed van Hiphop levend en beginnend DJ’s van nu kunnen veel van hem leren over wat DJ zijn inhoudt, muziek en techniek.

Rob Manga is al ruim dertig jaar actief is als soulvolle DJ en een gerespecteerde naam in het clubcircuit. Ik zelf ken hem van zijn feest ‘LEGENDS:’ in Paradiso, een ode aan (oude) soul, funk, hiphop, disco en R&B.

Ik raakte tijdens deze sessie erg geïnspireerd door Rob Manga omdat hij een voelbare passie voor zijn vak had. Hij sprak over het belang van vakmanschap en de rol van een goede DJ. Hierin herkende ik veel waarden die ik zelf ook wil overbrengen op de jeugd in de lessen van The Social Jam, waardoor ik mij gesterkt voelde in mijn eigen missie.

Rob begon zijn verhaal bij zijn jeugd en vertelde kleurrijk hoe hij thuis in aanraking kwam met Rock & Roll, Mowtown en Molukse muziek door de platen van zijn vader. Besmet geraakt door het muziek virus reisde hij iedere zaterdag vanuit Groningen naar Amsterdam om de nieuwste platen te scoren. Voor hem is één van de kenmerken van het DJ vak; het zoeken naar nieuwe muziek omdat het bijdraagt aan je kennis. Door naar beurzen te gaan, moeite doen om die éne plaat te bemachtigen en je te verdiepen in de muziek verbreed je als DJ je kennis. Dit is volgens hem belangrijk omdat je dan bagage opbouwt. Die bagage heb je nodig zodat je breed kunt draaien en jij jezelf niet hoeft te beperken.  Zo kun je er voor zodat je ter plekke iets kan creëren en kan inspelen op wat er nodig is.Rob Manga

Dit geeft weer dat je een bepaalde passie of honger kunt hebben als DJ en je helemaal kunt verdiepen in de wereld van muziek. Het is precies dat gevoel waar ik deelnemers tijdens The Social Jam probeer bekend mee te maken.

Het gierig zijn naar meer muziek en meer kennis heeft bij Rob bijgedragen aan het kunnen maken van de switch van muziekliefhebber en amateur DJ naar professioneel DJ. In dit proces heeft hij ook de overgang van analoog naar digitaal meegemaakt. Hij merkt dat het soms lijkt dat in deze digitale periode iedereen DJ kan zijn. Maar zijn visie is dat een DJ meer is dan iemand die plaatjes aan elkaar mixt, er is een verschil tussen het conceptueel denken .

Dit legt hij uit in een betoog dat hij heeft onderverdeeld in aan de hand van 5 punten waaruit een goede DJ bestaat, namelijk vakmanschap, de opbouw van je set, kennis van muziek, kennis van je publiek en techniek. Het is dus een vak op zich waarin je je creativiteit, originaliteit en skills kunt ontwikkelen.

Rob illustreert zijn verhaal met een aantal hiphop en soul nummers en hun samples.
Dit doet mij denken aan mijn eigen lessen over DJ. Hierin leg ik kinderen ook uit dat veel muziek gesampled is, vaak van (soul) nummers die al grote hits zijn geweest. Dit is een van mijn favorieten onderdelen om in les te geven!

Een voorbeeld wat ik zelf gebruik kun je hieronder beluisteren:

De eerste 49 seconden hoor je het originele nummer, namelijk Shirley Bassey met Diamonds Are Forever uit 1971. (Titelsong van de gelijknamige James Bond film). Vervolgens hoor je Kanye West met zijn versie van het nummer, getiteld Diamonds from Sierra Leone uit 2005.

De sessie wordt afgesloten met de gelegenheid tot het stellen van vragen en ik ben wel erg benieuwd dat als hij het vakmanschap zo belangrijk vind hoe hij dat dan door wilt geven en of hij zijn visie ook zou willen overdragen op de jeugd? Rob gaf aan educatie hierover dit heel belangrijk te vinden en wellicht ook wel interesse te hebben om dit zelf te gaan doen.

Dus wie weet binnenkort The Social Jam met DJ Manga als gastdocent?!

Submit a Comment

Ontwerp en webhosting door Bureau Vandaag!