Image
Top
Menu
16 juli 2015

Hoe leuk is het ‘I Love Hiphopfestival’ voor kinderen?

Hiphopconcerten: eén van de leukste dingen voor Hiphopliefhebbers.I Love Hiphop Festival
Je favoriete artiesten live zien, de muziek lekker door je heen voelen en plezier hebben met andere bezoekers.
Hiphopconcerten: eén van de slechtste dingen voor kinderen. Drank, drugs, volle zalen en láng na bedtijd.

Of niet? Vooroordelen te over, maar gelukkig bestaan er ook hiphop festivals; die beginnen vaak al ’s middags en er is randprogrammering zoals films, battles, jams en workshops. Zo ook bij het I Love Hiphop festival in Den Haag, dat onderdeel is van een hele ‘I Love Hiphop week‘.
Dit lijkt veel geschikter om als kind of als volwassene met kroost naar toe te gaan. Maar of dat ook zo is?

Ik test voor jullie uit of het kidsproof is!

 • Wat:                I Love Hiphop Festival 2015 (7e editie)
  Wanneer:       Zondag 5 juli
  Waar:              Theater aan ’t Spui, Spui 187, 2511BN Den Haag
  Wie:                Optredens van diverse artiesten oa Slum Village, Maffew Ragazino, Cho en Mongoose – BBoy & stand up battle – MC battles – Live graffiti en DJ

  Het festival is klein opgezet daardoor overzichtelijk. Het programma vind plaats in de twee theaterzalen en in de foyer is een dj, een graffiti muur en een markt. Hier is het gedurende de het hele festival vrij rustig. Er zijn voornamelijk jonge mensen aanwezig in de leeftijd tussen de circa 14 en 20 jaar en ook flink wat kinderen.

 • Een dagticket kost €5,- en een combiticket voor overdag en ’s avonds is €7,50.
  Deze prijs vind ik heel schappelijk, zeker als je het vergelijkt met wat een hiphopconcert doorgaans kost.
  Ik heb bijvoorbeeld voor de tour van Kanye West & Jay Z zo’n €50 betaald en voor kleinere concerten in een zaal als de Amsterdamse Melkweg ben je tussen de €15,- en €30,- kwijt. Of vergelijk het maar eens met een dagje dierentuin.
  Het leuke van deze ticketmethode is dat je dus ook meteen kunt kiezen waarvoor je wilt komen en hoeveel je uit wilt geven.

 • Het festival vind plaats in het Haagse ‘Theater aan het Spui‘. Dit theater ligt letterlijk midden in de stad, op loopafstand van Centraal Station en ook vlak bij Den Haag HS. Er zijn ook 2 parkeergarages nabij. Prima bereikbaar dus.

  Een hiphop festival in een theater is misschien wat ongewoon, maar een theater straalt wel een veilige sfeer uit, wat in het geval van kinderen een prettig idee is. Daarbij is het ook een manier om jeugd die normaal gesproken misschien niet zo snel een theater zouden bezoeken er naar toe te trekken. De zalen van dit theater doen niet onder voor een concertzaal, met een ruim podium en prima licht en geluid. Kluisjes en toiletten zijn gratis en er zijn voorzieningen voor rolstoelgebruikers.

  Persoonlijk vind ik het zelf altijd prettig als een festival buiten plaatst vind, niet in de eerste plaats voor het ‘festival gevoel’ maar de zaal van de dansbattles was erg warm en donker. De dansbattles duurde lang, waardoor ik af en toe even wilde ‘ontsnappen’ naar buiten.

 • Pluspunten 🙂

  Speciale kindercategorie voor de dancebattles en iedereen kan zich inschrijven.
  Veel kinderen en tieners aanwezig.
  Veilige, schone, overzichtelijke, goed bereikbare locatie.
  Betaalbaar.
  Scheiding middag en avondprogramma.
  Programmering die populair is bij jongeren.
  Laagdrempelig.

  Minpunten 🙁

  Te weinig workshops waar je als bezoeker aan kunt participeren.
  Er miste een goede (Nederlandstalige) nederhop act.
  Gezellige ‘festival gevoel’ ontbreekt.
  Onvoldoende mix van diverse hiphop stromingen.

Programma & Sfeer verslag.

Het programma is dus verdeeld in een middag en avondgedeelte, waarbij het middag gedeelte vooral de nadruk lag op dans- en mc battles en er ’s avonds voornamelijk optredens plaats vonden.

Als deelnemer aan één van de battles ben je dan al snel een paar uur zoet en ook het bekijken van de battles is leuk. Toch had ik af en toe dus even behoefte aan wat anders en ik kan me voorstellen dat kinderen ook wat meer prikkels nodig hebben. Daardoor miste ik het aanbod van interactieve activiteiten of workshops. Ik hoorde wel dat er eerder op de dag iets te doen was voor kinderen met verf, maar dit had vollediger gemogen.

Tussen de programmaonderdelen door loop ik wat rond door het theater, buiten en in de foyer ontstaan soms spontane dance battles. De sfeer is gemoedelijk. Ik bekijk de markt en raak aan de praat met de mensen van Den Haag fm. In het jongerenprogramma Young Agga worden regelmatig rapmarathons georganiseerd waarbij opkomende talenten airplay kunnen krijgen, soms met leuke prijzen. Na de zomervakantie is er weer een editie, dus hou ze in de gaten!

Stand Up Battle

Deze battle heeft een vrije stijl, duurt 2,5 uur en is onderverdeeld in een volwassenen  categorie (16+) en eentje voor kinderen (jonger dan 16).  Aan beide categorieën doen tegen de 50 deelnemers mee. Ze worden beoordeeld door de jury bestaande uit C-Fas, Morena en Giorgio Costa. Kinderen kunnen €100, een goody bag en een trofee winnen. Er hebben zich 20 kinderen van verschillende leeftijden ingeschreven, zowel jongens als meisjes.

In de eerste ronde krijgen ze allemaal 30 seconden om de jury en het publiek te overtuigen.
In het publiek zie ik de hoofden knikken en er wordt aandachtig gekeken. Maar de toeschouwers moeten wel een beetje opgewarmd worden, er wordt netjes geklapt bij aanvang van de dansers en af en toe klinkt er gejoel bij een goede move, maar er is niet heel veel reuring.

De kinderen laten diverse stylen zien, streetdance, downdrock, toprock en electric boogy, de een wat gevarieerder en origineler dan de ander,  de niveaus verschillen.

Tussen de battles door oefenen dansers door in de gang en in alle hoeken van de zaal. Er is ook een hoek ingericht om te freestylen. Hier staan ook jonge kinderen bij maar vooral tieners vanaf 14 jaar, de sfeer is ontspannen.
Na deze ronde kiest de jury 8 deelnemers die doorgaan, maar eerst is het tijd voor de 16+ waaraan 26 deelnemers mee doen.

Team Magic

Ik besluit dan een kijkje te nemen in zaal 2, waar ondertussen een show van ‘Team Magic’ is begonnen. Dit is een groep van 7 jongens die het publiek entertaint door te rappen, dansen en dj-en. Ze brengen hiphop in de nieuwe stijl met trap en bounce beats maar ook dancehall invloeden.
Opvallend is dat er ook een jonge jongen lid is van dit team, Chavante, die ook voldoende solo momenten heeft.
Een leuk concept dus wat de jonge bezoeker aan zal spreken, de zaal is helaas nauwelijks gevuld, zo’n circa 30 mensen. Maar; 90% hiervan is wel onder de 18 jaar en er staat ook een handvol kinderen bij. Team Magic doet zeker zn best de zaal warm te kijgen, iets wat met tieners best lastig kan zijn, ze hebben veel energie en aanstekelijke beats.

Als ik een half uur later terugkom staat de zaal gelukkig inmiddels halfvol én wordt er gedanst!
Tegen het einde is er één jongen die steeds de aandacht vraagt van de presentator, mag het podium op mits hij wel een stukje voor het publiek gaat rappen. Hij moet even overgehaald worden, maar pakt dan zijn moment. Hierop vraagt de presentator of er meer kinderen in de zaal zijn die willen performen, waarop de dappere 10 jarige Shivainy het podium betreedt. Ze danst zó goed dat ze spontaan een figuratie aangeboden krijgt in de volgende videoclip van Team Magic. Dus, als je een kans krijgt, pak hem dan met beide handen aan!
In zaal 1 wordt nog steeds druk gebattled. In deze 2e ronde gaan er steeds 2 deelnemers tegen elkaar, elk krijgen ze nu 1 minuut. Daarop volgend is het eindelijk tijd voor de finale, die bij beide categorieën spannend is.

SFB

Ik kom zaal 2 binnen om het optreden van SFB te bekijken terwijl de expliciete tekst van French Montana’s “Aint worry about nothing” me om de oren schalt, een nummer wat duidelijk leeft bij de aanwezige groep tieners in de zaal, ze zingen allemaal luidkeels mee. Ik lijk wel een schoolfeest te zijn binnengelopen, er hangt een hoog ‘waar is dat feestje‘ gehalte.

Wanneer SFB aangekondigd wordt is het publiek zichtbaar enthousiast. Ik vind het zelf allemaal niet zo spannend maar ik kan zien dat het een hele belevenis voor ze is; ze springen in het rond en kennen alle nummers. De rappers maken echter weinig persoonlijk contact met het publiek, het is vooral een aaneenschakeling van tracks en van de inhoud van de teksten moeten ze het naar mijn mening ook niet hebben. Maar ik moet zeggen dat er wel een feestje van maken en dat is voor de deelnemers van de stand up battle (die erg lang duurde, in een warme, drukke zaal) natuurlijk wel een erg leuke verdienste.

Met het einde van dit optreden is er ook een einde gekomen aan het middag programma van het festival. ‘The Grand Finale’ of te wel het avond programma vind alleen nog maar in zaal 1 plaats.

The Grande Finale

Helaas begint het in die zaal vrij tam, er is een duidelijke leegloop van de bezoekers van het dagprogramma die deze grote zaal vulde tijdens de dansbattles, met bezoekers die naar huis gaan of gaan eten en nieuwe bezoekers die nog niet helemaal los zijn voor het avondprogramma.
Het publiek is qua leeftijd nu wel iets gemixter, er zijn nu ook wat oudere bezoekers die waarschijnlijk voor wat volwassener acts als Moongoose, Maffew Ragazino en Slum Village komen en ook nog wat jonge bezoekers die op de nu populaire Cho afkomen. Jammer voor grote prijs winnaar (van 2013) Mongoose dat hij net in deze wisseling van het programma valt, want hij geeft een professionele show weg.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel begin te voelen dat het een lange dag is. Ik bekijk de shows van MR en Cho nog, tijdens Slum Village moet ik helaas de trein halen, maar de sfeer blijft rustig. MR speelt leuk met het publiek, maakt veel contact, bedankt ze voor hun aanwezigheid, deelt cd’s tshirts en stickers uit en gaat het publiek nog in voor een verse.

De laatste acts, Cho & Slum Village staan behoorlijk uit elkaar op het muzikale spectrum. De DJ van Cho doet een aantal pogingen links te leggen met de hiphopcultuur door te starten met een Snoop Dogg nummer en tussendoor wordt er wiggity wiggity wack geroepen, maar of het jonge publiek begrijpt welke referentie dat is vraag ik me af? 15x “Chooooo” roepen werkt een stuk aanstekelijker voor ze. Ik vond het een slechte show maar voor veel kinderen zal het hun eerste concert ervaring zijn geweest en zullen ze het prima naar hun zin hebben gehad. Hij eindigt wel op een toffe manier door een fan op het podium te halen en een heel nummer mee te laten rappen en hij spoort zijn publiek aan hard te werken en in zich zelf te geloven. Nog een tikje hiphop minded afterall.

Oordeel van de kinderen.

Dansliefhebber Jesper van 8 uit Den Haag bezoekt het festival met zijn moeder.20150705_160837

– Jesper, wat vind je van het festival?
“Leuk, want ik hou van breakdance. Volgend jaar ga ik ook zelf op les. Nu luister ik al veel hiphop muziek en ik kan ook al een beetje dansen; ik oefen samen met een klasgenoot. Ik kan bijvoorbeeld electro dansen en de turtle freeze. Ik geef het festival een 8,5!”

– Wat heb je vandaag gedaan en aan welke dingen heb je meegedaan?
“Ik heb zelf nergens aan meegedaan maar gekeken naar de wedstrijd van de b-boys en de stand up battle. Ik let dan vooral op hoe de dansers het doen.”

– Wat mis je nog?
“Ik bezoek het middaggedeelte en ik mis eigenlijk niets op het programma, ik kom namelijk vooral om danser Diogo te zien. Ik ken hem van een feestje en hij is cool.”

Noah is 9 jaar, komt uit Oegstgeest en is hier vandaag met zijn vader en een vriendje.I Love Hiphop Festival Noah

 

– Vertel eens wat je gedaan hebt en wat je er van vind?
“Ik vind het festival heel leuk, vooral het breakdancen is spectaculair. De drie juryleden konden zelf ook heel goed dansen, ik vond Pocket het beste. Ook het rappen is leuk. Nu ben ik de stand up battles aan het bekijken. Ik heb nergens zelf aan meegedaan.
Het festival krijgt van mij een 9,5 als cijfer, het is echt heel leuk. Ik was ook naar parkpop en toen zag ik dit op de flyer”.

– Wat mis je nog of wat zou je zelf anders doen?
“Het programma vind nu maar plaats in twee zalen, als ik het zou organiseren zou ik het in vier zalen doen. Dan zouden er in de ene zaal meer optredens zijn met ook zang en bands waar je naar kunt kijken en in de andere zaal activiteiten waar je zelf aan mee kunt doen, bijvoorbeeld voetbal. Ook zou ik nog eerder op de ochtend beginnen, want ik mag niet tot ’s avonds laat blijven.  Maar volgend jaar kom ik weer en ik ook op breakdancen dus hopelijk kan ik volgend jaar zelf meedoen!”

De stoere 11 jarige Nomi, komt uit Voorburg en is hier met haar evenstoere tante.20150705_191009

 

Wat vind je van het festival en welk cijfer geef je?
“Heel leuk want ik hou van hiphop en ik vind de artiesten die hier komen leuk, vooral Cho en SFB. Omdat ze deze hebben geprogrammeerd krijgt het festival van mij een 9!”

– Aan welke dingen heb je meegedaan?
“Ik ben pas in de avond gekomen, want ik kom speciaal voor de concerten.”
Dit is Nomi’s eerste concert en haar tante vult aan dat ze Nomi’s moeder echt lief hebben moeten aankijken.

– Hoe zou het festival van jou een 10 kunnen krijgen?
“Ik mis nog een dansworkshop waar ik zelf aan mee kan doen. En het is wel vervelend dat het concert op een zondagavond is, want morgen moet ik weer naar school.”

Comments

 1. Lucienne

  Leuk en informatief blog Melissa!

 2. Nienke Esther

  Love your website. Overzichtelijk, informatief en met veel humor en passie gebracht. Petje af!

Submit a Comment

Ontwerp en webhosting door Bureau Vandaag!